13 de Març de 2019

L’educació és clau per superar la bretxa de gènere en el sector tecnològic

 

>> L’esdeveniment, protagonitzat al 100 % per dones, va omplir la sala d’actes Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona

>> Es va debatre sobre la necessitat (o no) de les quotes, es va posar de relleu l’encara minoritària presència de dones al sector tecnològic i es va posar sobre la taula la necessitat de canviar l’educació per capgirar les xifres des de baix

Sense un veritable canvi en l’educació dels nostres fills i, sobretot, filles, no serà possible. Aquesta va ser una de les conclusions a la que es va arribar, ahir a la tarda, a la taula rodona ‘Qui liderarà la revolució tecnològica del segle XXI?’, organitzada per Fibracat i la Societat Catalana de Tecnologia. En una sala Pi i Sunyer completament plena (d’un públic paritari), va tenir lloc la taula rodona protagonitzada només per dones i que s’emmarcava en la commemoració del Dia de la Dona.

L’acte va aplegar noms femenins de primer nivell en l’àmbit tecnològic català. Van prendre-hi part Montse Guàrdia, directora general d’Alastria; Xantal Llavina, directora i presentadora del programa Revolució 4.0 i Premi Dona TIC Divulgadora 2018; Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia i professora de la UPC; i Meritxell Bautista, cofundadora i Chief Marketing Officer (CMO) de Fibracat. La moderadora va ser la periodista Karma Peiró, especialitzada en Internet, les TIC i el periodisme de dades, mentre que Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat, va ser l’encarregada de cloure l’acte.

Totes les ponents van coincidir a afirmar que encara existeixen unes notòries desigualtats entre homes i dones en el sector de les TIC i que aquesta bretxa de gènere costa de superar. Karma Peiró, en la seva introducció, exemplificava que en una de les seves primeres feines havia treballat “amb el que va ser el primer proveïdor d’Internet de Catalunya. Érem 11 persones, de les quals, només dues dones”. Avui, la situació continua, si fa no fa, igual, i la mateixa Peiró recordava que enguany, al Mobile World Congress (MWC), només el 23% dels 109.000 visitants van ser dones, una xifra baixíssima i encara més reduïda que edicions passades. La periodista va reconèixer, fins i tot, la d’ahir era la “primera” taula integrada al 100% per dones que moderava.

Meritxell Bautista va fer un paral·lisme entre la seva empresa, Fibracat, l’únic operador amb capital 100% català, i la situació que viuen moltes dones: “Sempre he dit que Fibracat és una dona perquè era difícil que guanyéssim i ho estem fent; perquè estem demostrant que, amb constància, és possible; i perquè, al principi, els grans operadors ens miraven per sobre les espatlles, i aquí estem: creixent moltíssim”.

Núria Salán, per la seva banda, va introduir l’ensenyament i l’escola com a punts claus per intentar capgirar el panorama. Salán va recordar que, en solitari, “només tres dones han guanyat el premi Nobel” i que ni l’escola ni les famílies “no apropen prou les nenes i noies a la tecnologia. Habitualment, quan una nena apunta que té afinitat per una professió tecnològica, a casa se la miren estranyats; i a l’escola, als llibres de text, no troba cap referent. Els llibres són plens de noms d’inventors homes i no hi surt cap dona, tot i que també n’hi ha”. Per això, va concloure Salán, les noies que acaben un batxillerat o una carrera científica “són molt bones, perquè abans ja han superat un munt d’obstacles”. I en aquest punt, Bautista, va coincidir-hi. Va recordar que ella prové del sector del màrqueting més que del tecnològic, però que “m’he considerat una excepció perquè he hagut de liderar equips plens d’homes”, i va reconèixer que, fins i tot, “hi ha cops que et masculinitzes una mica”.

També va posar sobre la taula la manca de referents Xantal Llavina, que va admetre que “a vegades em costa trobar dones tecnològiques per entrevistar al meu programa. Hi ha moltes dones per descobrir i també costa trobar-ne. Això em preocupa”.

Montse Guàrdia, una referent en el món del blockchain, va declarar, en la mateixa línia que Salán, que “hem de demostrar a les nenes i a totes nosaltres que el món digital és meravellós”. Guàrdia va posar de relleu que, precisament ara, un moment en què el s’està començant des de zero, amb el mateix blockchain, la intel·ligència artificial, el Big Data o l’Internet de les coses, hem d’aprofitar per intentar fer tabula rasa i sortir tots, homes i dones, des de la mateixa línia de sortida”.

En la clausura, la directora general de Societat Digital de la Generalitat, Joana Barbany, va denunciar l’encara existent bretxa salarial entre homes i dones i va expressar la preocupació sobre les dades que indiquen que les feines del futur (les que encara s’han de crear) estaran ocupades majoritàriament per homes.