27 de Març de 2019

Una introducció al 5G

El Mobile World Congress va deixar. com cada any, moltes novetats al món de la tecnologia. Els usuaris van poder conèixer en primera persona molts dels grans avenços que ja comencen a treure el cap. Però un va ser el que va cridar més l’atenció, convertint-se en el protagonista absolut: la tecnologia 5G. És a dir, la cinquena generació de tecnologia i estàndards de comunicació sense fil.

Es tracta d’una tecnologia de la qual fa molt temps que es parla, però sembla que està a punt d’arribar. I, pel que hem pogut veure, serà tot una revolució, canviant la percepció sobre com entenem el món i les seves interaccions. Si el 4G, la tecnologia que utilitzem avui dia, va connectar a totes les persones, el 5G promet connectar les persones amb tot el que ens rodeja. I quan diem tot, volem dir tot.

Ja funciona el 5G?
El primer que hem de deixar clar és que, actualment, el 5G no és operatiu. Tot i que es van presentar mòbils 5G, la gran majoria no són “reals”, ja que utilitzen un estàndard de transició anomenat Non Standalone i un mòdem SnapDragon X50, que només és compatible amb Non Standalone. Aquests tipus encara no poden operar de forma autònoma a les xarxes 5G i necessiten el suport de les infraestructures del 4G. És a dir, encara no compta amb els principals avantatges que ens oferirà el 5G.

No obstant això, sí que és cert que existeix algun model mòbil que ja podria funcionar de forma autònoma amb les xarxes 5G, és a dir, que ja pot treballar amb l’estàndard Standalone compatible amb la tecnologia 5G. L’exemple més conegut d’aquest tipus de mòbil seria els que porten el mòdem Balong 5000. Però tenint en compte que parlem d’una tecnologia que encara no s’implementa, tot fa pensar que la millor opció és esperar per utilitzar aquesta tecnologia d’una manera segura i eficient a partir de l’any que ve, el 2020.

Què significarà per nosaltres el 5G?
Aquesta és, potser, la gran pregunta avui dia. I és que, com hem dit, el 5G promet profunds i revolucionaris canvis gràcies a l’augment de velocitat (entre 10 i 20 vegades més que l’actual), o una capacitat i una connectivitat molt més superiors a les que coneixem avui dia. La tecnologia 5G permetrà tenir més usuaris i dispositius en línia (internet de les coses) en una quantitat mai vista, sense que afecti la velocitat.

Però, si existeix un element que crida encara més l’atenció, és la disminució de la latència, o, més ben dit, el temps de resposta amb Internet o el núvol. El 5G promet latències d’entre 1 i 2 mil·lisegons, oferint una experiència d’interacció quasi immediata, amb tot el que comporta. Aquesta tecnologia permetria l’aparició dels cotxes automàtics, capaços de navegar automàticament i salvant obstacles per si sols. També oferirà l’opció de realitzar procediments mèdics tele-assistits en temps real, on el cirurgià pot fer la intervenció a distància mitjançant robots.

Així doncs, la millora en la velocitat i la capacitat d’interconnectar tot també aportarà més fiabilitat i una millora en l’eficiència energètica. Les seves característiques ens permetran portar a terme avenços que fins ara semblaven ciència-ficció, com el processament de fotos i vídeos a temps real o implementar interfases basades en gestos. S’expandiran els serveis sense fils més enllà, connectant a persones, infraestructures, cotxes o màquines diverses en un moment i tot al mateix temps. Comencem a donar la benvolguda real a la internet de les coses, a la connexió universal amb tots i tot. Una quantitat d’informació i dades que mai hem vist abans i que canviaran la nostra forma de percebre el món i viure’l. Un ventall de possibilitats molt més ample. Un nou món de possibilitats.