14 de Juny de 2019

L’actriu que va inventar el Wi-Fi

És possible ser una estrella de Hollywood i la precursora del Wi-Fi? Doncs sí, i és la protagonista del nostre article d’avui. Com ja sabeu, Fibracat aposta decididament pel talent femení i per la inclusió de la dona a les TIC. I Hedy Lamarr és un model a seguir, una actriu extremadament intel·ligent que va co-crear la tecnologia precursora d’un element indispensable avui dia: el Wi-Fi.

Trencant estereotips i cercant la llibertat

Tot comença amb una jove nascuda a l’antic imperi austrohongarès i de nom Hedwig Eva Maria Kiesler. Des de molt petita, aquesta jove criada al si d’una família jueva va ser considerada per molts dels seus mestres com una superdotada. Tot i que es va interessar per l’enginyeria, la vena artística procedent de la seva mare (pianista) va acabar imposant-se i va començar la seva carrera com a actriu.

Poc després, va protagonitzar la pel·lícula txeca Èxtasis (Gustav Machaty, 1933), on va convertir-se la primera dona en la història del cinema en aparèixer nua en un film comercial. Aquest es va convertir en un punt d’inflexió, ja que aquesta pel·lícul, que podia representar un salt a la seva carrera, va portar-li un regal enverinat. En veure el film, Fiedrich ‘Fritz’ Mandl, un magnat de la indústria armamentística, va enamorar-se d’ella, fins al punt de convèncer els pares de la noia per casar-s’hi, sense el consentiment de Lamarr.

Tal com va afirmar Lamarr a les seves memòries, el temps que va estar casada amb Mandl va ser el més similar a un captiveri. Molt gelós, Lamarr era tractada com un trofeu, tancada normalment a casa i forçada a deixar de banda la seva carrera i qualsevol activitat relacionada. Farta d’això, va aprofitar una ocasió que va tenir per fugir i marxar cap a Londres.

Una nova vida

Un cop a la capital anglesa, la seva sort va canviar. Per capritxos del destí, va conèixer a Louis B.Mayer, conegut per la productora Metro Goldwyn Mayer. A partir d’aquí, va canviar el seu nom per Hedy Lamarr i va començar de nou la seva carrera cinematogràfica a l’època daurada de Hollywood dels anys 40. Va protagonitzar diverses pel·lícules i va passar a ser coneguda com la dona més bella de la història del cinema.

Tot i això, Lamarr no es conformava només amb fer carrera en el món del cinema, es tractava d’una dona amb més inquietuds. Amb el títol d’enginyera (que va poder continuar durant el seu ‘matrimoni’) i amb la col·laboració del compositor George Antheil, van idear un sistema de detecció de torpedes teledirigits utilitzats durant la 2a Guerra Mundial, inspirat en les notes de la pianola. Bàsicament, es van adonar que els senyals de ràdio que guiaven aquests projectils eren fàcils d’intervenir i així canviar la seva trajectòria. Van aconseguir fer saltar els senyals de transmissió entre les freqüències de l’espectre magnètic.

Un cop registrada la patent i veient la seva funcionalitat, van oferir gratuïtament l’invent a l’exèrcit americà, que no el va utilitzar pensant que podia ser detectat pels enemics. Així doncs, el van guardar i el van mantenir en secret, fins que es van adonar del seu valor i el van utilitzar durant la crisi dels mísils de Cuba.

Un invent revolucionari d’una dona extraordinària

Aquesta tecnologia, l’espectre eixamplat per salt de freqüència, es va convertir en la solució essencial per a la comunicació secreta mitjançant la ràdio, fent que els senyals no poguessin ser interferits. A la dècada dels 80, aquest sistema va veure les seves primeres aplicacions a l’enginyeria civil, convertint-se en la precursora de la tecnologia que utilitzem avui dia en les comunicacions sense fils dels telèfons mòbils, els sistemes GPS i la tecnologia Wi-Fi.

Hedy Lamarr va ser una dona extraordinària, protagonista de grans pel·lícules, de grans canvis socials i de la nostra tecnologia. Una dona que va ser capaç de trencar esquemes i d’imposar la seva creativitat i talent per sobre de ser únicament una figura cinematogràfica. Una dona que pot ser un exemple per a molts i moltes.