25 de Juny de 2019

Roaming: 5 consells per viatjar aquest estiu

Coneixem el terme roaming des de fa de temps, però encara existeixen dubtes sobre què és i com funciona. El roaming, o la itinerància de dades, és el servei que permet que puguis fer servir el teu mòbil quan viatges fora. Des del 15 de juny del 2017, pots parlar, navegar i enviar un SMS a la Unió Europea i països associats sense un cost addicional. Però tenint en compte que arriba l’estiu i que viatgem més, és bo refrescar conceptes relacionats amb el roaming.

1. Sense restriccions: no existeixen restriccions de volum per trucades i missatges, però sí que hi ha normes i límits en la utilització dades amb tarifa nacional, segons el tipus de contracte que tinguis. També s’ha de tenir en compte el país de destinació, ja que les condicions pateixen canvis importants.

2. Roaming a Europa: si has de visitar algun país de la Unió Europea, has de saber que, sota determinades condicions, les operadores ja fa temps que no fan pagar sobrecostos. Ens referim a totes les operadores europees, que estan obligades a permetre l’ús de les dades mòbils seus clients sense costos afegits. Tot i això, encara hi ha gent que no fa servir el mòbil quan és fora per por a trobar-se una sorpresa desagradable.

3. Limitacions: per gaudir del roaming amb tarifa nacional quan viatgem per Europa, s’ha d’utilitzar el mòbil més temps al país de residència que al país que visitem. Això és un mecanisme de control que es denomina “utilització raonable dels serveis roaming”. En el cas de ser residents en un país estranger o viure-hi un període de temps important, com en un Erasmus, tindrem un termini per justificar (amb un contracte de treball o la matrícula de la universitat, per exemple) que hem de viure en aquell país i, per tant, justificar també l’ús de dades.

4. Fora d’Europa: en aquest cas, encara pots pagar sobre costos per l’ús del roaming, segons el país de destí. Hauries de pagar quan realitzes alguna trucada, enviïs un SMS o consumeixis megabytes mentre siguis al país que visites. Per això, la millor opció és consultar sempre amb el teu operador i veure les tarifes disponibles per al país en qüestió. En el cas de trucar des de fora de la Unió Europea, s’aplicarà la taxa corresponent a la d’una trucada internacional. I el mateix passarà en el cas invers, trucant des d’Espanya a l’estranger.

5. Roaming a les MOV: has d’anar amb compte amb les Operadores Mòbils Virtuals (MOV), ja que, com que no ofereixen una xarxa de dades pròpia, utilitzen altres acords amb altres empreses. Tot i això, si ets client de Fibracat, no t’has de preocupar d’aquest problema, ja que no som revenedors, sinó que tenim el nostre propi servei.

ALERTA CREUERS: quan el vaixell on viatgem deixa el port i s’allunya de la costa, la cobertura terrestre del país on som desapareix. Al creuer només hi arriba cobertura via satèl·lit, mitjançant un operador propi i el cost és molt elevat. Una trucada d’un minut costa uns 10 euros i un megabyte de dades, més de 30 euros.

Per tant, abans de fer un viatge, sobretot si és fora d’Europa, consulta les tarifes amb el teu operador. Tot i això, recorda que no pot haver-hi sobrecostos i, en el moment on existeixi un excés d’ús o estiguis prop d’acabar les dades, el teu operador t’ha d’informar d’aquest fet i de les tarifes que et pot oferir.

En el cas de Fibracat, segons la tarifa contractada, tindràs l’opció de parlar a la Unió Europea com si estiguessis a casa, sense costos addicionals. En aquest enllaç del roaming de Fibracat, podràs veure les tarifes que tens segons el país al qual viatgis, a més de veure les operadores amb què tenim acords.