5 de Juliol de 2019

El 5G: una nova guerra freda?

La Xina i els Estats Units. Els Estats Units i la Xina. Els dos països, cridats a liderar els dos grans blocs comercials del món en les pròximes dècades, estan en peu de guerra pel control del 5G, la tecnologia que transformarà el futur immediat. Es tracta d’una polèmica que ja ve de lluny però que ha esclatat a la llum pública amb el veto dels Estats Units (i de Google) a Huawei. La Xina, per la seva banda, ja imposa barreres a empreses americanes com Google per afavorir les seves organitzacions i espera fer-se amb l’enorme tros del pastís econòmic d’aquesta tecnologia. La crisi geopolítica està en marxa. Però per què és tan important el 5G per als països i els governs?

La batalla pel 5G: antecedents

Encara que molts atribueixen gran part de la culpa al president Donald Trump, la veritat és que aquest incident prové de l’anterior president: Barack Obama. Després d’una investigació al Congrés americà, es va decretar que les empreses Huawei ZTE suposaven una amenaça per a la seguretat nacional, acusades de ciberespionatge. És a dir, s’acusa les empreses xineses d’utilitzar les seves infraestructures per tenir accés a informació privilegiada, però sense cap prova formal presentada. Així doncs, el que està fent l’actual president americà és amenaçar amb la formalització d’aquest veto a partir del 19 d’agost. Però tot fa pensar que aquesta no és la raó principal de la decisió.

El lideratge pel 5G, el motiu

Els Estats Units, ara per ara, no té cap empresa potent competint en aquest mercat, ha perdut la seva posició privilegiada. I, preveient com serà el nou tauler econòmic mundial, no vol deixar que la Xina controli un mercat tan important com el del 5G. D’altra banda, tot apunta que Huawei serà un factor clau en l’aplicació del 5G. El gegant asiàtic és l’empresa que més contractes té signats per l’aplicació del 5G, convertint-se en un soci indispensable per a molts governs i operadores. La seva inversió i el treball previ que van fer l’han portat a ser la principal empresa al sector i els més ràpids en aplicar noves tecnologies i avenços, per davant d’altres com Nokia Ericsson.

La marca asiàtica, conscient que no pot perdre el lideratge, reclama la seva innocència i afirma als seus clients que tots els equips certificats i comprats abans del 16 de maig estan exempts de les restriccions americanes. Al mateix temps, Huawei assegura treballar en un pla B de components alternatius amb les mateixes prestacions, que hauran de ser verificats en detall.

Com vam repassar en aquest blog, el 5G no només afectarà la comunicació mòbil, sinó tots els àmbits de la nostra vida. Fem referència a la internet de les coses (IoT), una tecnologia que ho controlarà tot i canviarà la percepció sobre com entenem el món i les seves interaccions. Aquesta, doncs, no és només una batalla pel control del 5G mòbil, sinó pel poder sobre el big data. El rerefons d’aquest conflicte és, per tant, molt més profund del que semblava a primer cop d’ull.

5G a Espanya: la seva pròpia batalla

En aquesta guerra internacional pel control del 5G, Espanya no s’ha decantat oficialment per cap bàndol, esperant veure què fan els altres membres de la Comissió Europea. Tot i això, des del govern espanyol s’ha defensat que la màxima prioritat és garantir la seguretat i la privacitat de les xarxes de comunicació. Per altra banda, els contractes que té Huawei amb les empreses espanyoles continuen vigents.

Tot i això, a Espanya trobem un altre front, diferenciat de l’àmbit internacional: la licitació de les llicències d’ús de l’espectre radioelèctric. I és que a Espanya actualment ja s’han fet alguns d’aquests concursos, on les grans empreses s’han acabat repartint el pastís. I quin és el problema? Les dificultats que troben altres operadors per tenir possibilitats d’adquirir el seu espai.

Per aquesta raó, Fibracat, juntament amb l’Associació d’Operadors de Telecomunicacions, va impugnar la primera resolució del concurs del 5G perquè no donava la possibilitat d’optar a la llicència a altres operadors fora d’aquests gegants. Així doncs, aprofitant la seva reunió el passat febrer, Fibracat va demanar al govern català que lluités per tal que, qualsevol operador català, independentment de la mida, pugui tenir accés a aquestes licitacions.

To be continued

Com podem veure, tot i no ser aquí encara, el 5G porta cua. Es tracta d’una tecnologia bàsica per l’aplicació de múltiples novetats que sustentaran un nou model de vida. Un mercat crític dins del nou sistema econòmic, on la Xina i els Estats Units seran els protagonistes principals i lluitaran per l’hegemonia internacional. Estem davant, probablement, de la primera guerra moderna pel control del big data, i no pels recursos naturals com estàvem habituats fins ara.

Mentrestant, en l’àmbit nacional, des de Fibracat es continuarà lluitant per aconseguir que la participació per obtenir un espai per a l’ús de l’espectre radioelèctric espanyol sigui accessible per a altres empreses, evitant que es produeixi un oligopoli en el sector dominat pels grans gegants de les telecomunicacions, instal·lats a Madrid.