10 de Juliol de 2019

Què pots aconseguir amb la fibra òptica a 1.000 Mbps de Fibracat

El 2013 vam ser els primers a oferir fibra òptica a 1.000 Mbps de velocitat i el 2015 vam convertir Manresa en la tercera ciutat amb la internet més ràpida d’Europa -i la primera a l’Estat espanyol (fes un cop d’ull a aquesta notícia). Després de tot aquest temps, la majoria de companyies han seguit les nostres passes i avui moltes ja ofereixen, com Fibracat, la fibra a 1.000 Mbps (o 1 Gbps). En plena expansió de Fibracat a totes les ciutats catalanes, on arribarem en poques setmanes, creiem que és un bon moment per repassar què pots fer si tens la internet més ràpida del mercat:

  • Descarregar una pel·li en 5 segons. Això, si és en HD, que generalment i amb bona compressió sol ocupar uns 600 MB. Si aquesta mateixa pel·lícula fos en 4K, caldria multiplicar aquest pes per 4. Però vaja, amb 1.000 Mbps de velocitat la podries descarregar en només 20 segons. Perquè puguis comparar, amb el teu mòbil 4G trigaries poc més de 4 minuts, i amb l’ADSL convencional (posem per cas 5 Mbps) et costaria més d’una hora de paciència.
  • Baixar-te una cançó en menys de 3 mil·lèssimes de segon. Senzillament extraordinari: el temps per baixar-te 4 temes musicals és l’equivalent a la diferència entre el rècord del món de 100 metres llisos (Usain Bolt, 9:59″) i la segona marca mundial (Tyson Gay, 9:68″). Faria falta foto finish per decidir el guanyador, i en aquest ínfim lapse haurien viatjat fins a tu uns 16 minuts de música en .mp3 stereo.
  • Estalviar-te els 25 kg que pesa l’Enciclopèdia Catalana, en menys d’un segon i a tot color. Efectivament, i amb el permís dels romàntics del paper, si disposessis de la trentena de toms de la gran enciclopèdia en format .pdf, podries capturar tot aquest coneixement en 9 dècimes de segon gràcies a la fibra òptica de 1.000 Mbps. Ja diuen que el saber no ocupa lloc.

Arribats a aquest punt, és clar que ens podem qüestionar si la diferència entre 1.000 Mbps i una fibra més habitual com la de 200 Mbps presenta diferències remarcables. Doncs depèn del pes dels arxius amb què treballem, de si aquesta activitat és molt habitual o simplement puntual i de molts altres factors als quals un altre dia podem dedicar tota una entrada en aquest blog. Sense anar més lluny, els gamers, jugadors habituals de videojocs online, agraeixen molt la velocitat però hi ha una variable encara més determinant per a ells: la latència (ping o temps de resposta), una característica en la qual a Fibracat també som líders a Espanya.

Sigui com sigui, hi ha una premissa purament matemàtica: 1.000 sempre serà 200 multiplicat per 5.