19 d'Agost de 2019

600 milions de fotos al dia: internet impulsa la democratització de la fotografia

Avui és el Dia Mundial de la Fotografia, l’art de congelar la realitat per immortalitzar el moment, i que arriba als seus 180 anys de vida en el seu moment socialment més dolç. Efectivament, el que en el seu dia va ser monopoli de molt pocs privilegiats i més endavant una eina de treball purament professional fins a arribar a l’entorn familiar, avui és a l’abast de totes les butxaques (generalitzant, i sense obviar que uns 2.000 milions de persones al món no es preocupen per fer fotos perquè ni tan sols tenen electricitat).

Els avenços tecnològics són els responsables que actualment tothom tingui a la mà una càmera de fotos d’una qualitat inassolible fa molt pocs anys: el mòbil. De fet, l’any 2014 el telèfon mòbil va fer el ‘sorpasso’ a la càmera de fotos en la realització de fotografies. Però el que ha empès a la proliferació de la fotografia entre la societat i ha fomentat que avui es facin uns 600 milions de fotos cada dia al món és, indubtablement, internet. I, per ser més concrets, les xarxes socials. Efectivament, l’incentiu per fer fotos és poder-les compartir. Si féssim les fotos, com abans, per posar en un àlbum, no hi hauria prou paper al món.

Instagram hi té molt a veure. Només en aquesta xarxa, els usuaris hi pugen unes 100.000 fotografies per minut, una estadística que va progressivament en augment. Una bogeria, oi? Però Facebook continua sent la xarxa que rep més imatges perquè continua sent la que té més seguidors, amb una presència molt majoritària en moltes regions del planeta. Facebook o Instagram, tot queda a casa. També té un paper cabdal la fibra òptica i la velocitat que ha injectat a la xarxa: avui, la rapidesa de la fibra permet una agilitat tant en la visualització de continguts com, sobretot, en la seva pujada, més tenint en compte que l’antic ADSL tenia molta menys velocitat de pujada que de baixada.

I, evidentment, la irrupció del 4G va ser definitiva per a la popularització de la fotografia per mitjà dels dispositius mòbils. L’agilitat en la pujada de fotos sense dependre de connexió wifi i sense l’espera que requeria el 3G fins fa cinc anys ha fet que els usuaris no tinguin miraments per compartir les seves instantànies pràcticament a temps real. I això ha donat ales a la generalització d’aquest art entre milions de fotògrafs i fotògrafes aficionades. Amb l’ajut de cada dia millors suports, poden ensenyar al món com en saben, de fer fotos i retrats.

Tot va començar el 19 d’agost de 1839 amb la presentació, per part de Louis Daguerre a l’Acadèmia de les Ciències de França, d’un invent inèdit i ben curiós que ell va anomenar “daguerrotip”. Venia a ser l’embrió de la càmera fotogràfica. Qui ho hauria dit. Avui, els nens i nenes d’Educació Infantil fan millors fotos.