10 de Gener de 2020

Com saber la tarifa d’internet o mòbil que més et convé: 10 consells infal·libles

Ni de ciències, ni de lletres. A l’hora d’escollir una tarifa de mòbil o de fibra òptica, tothom s’encalla en els números; i no només pel que fa al preu, sinó també pels megues o gigues que ens ofereix cada companyia. L’arbre no ens deixa veure el bosc: els binomis preu-velocitat o preu-descàrrega menystenen detalls que són molt importants en la teva decisió i que, més endavant, podries trobar a faltar. A continuació te’n fem cinc cèntims; bé, més aviat, deu.

  1. Per més velocitat que tinguis, no navegaràs més ràpid. A casa, amb 200 Mbps aniràs com un coet, no cal 300, 500 ni 600. Fins i tot amb tots els dispositius de la família connectats, no t’ho acabes. D’altra banda, si tens una empresa amb entre 20 i 50 dispositius connectats simultàniament, el millor seria 500 Mbps.
  2. Importa més el router que els megues. Si el router sense fil que t’ofereix la companyia no és de qualitat, 600 Mbps es poden convertir en menys de 60 per Wi-Fi. Informa’t sobre la qualitat del router que t’instal·lin o, si la tarifa s’ho val, compra-te’n un de bo independentment.
  3. Hi ha un gran oblidat a Internet: es diu “ping”. Es tracta de la latència o temps de resposta, els milisegons que passen des de la teva ordre (el “clic”) fins que aquesta ordre arriba a “l’altra banda”. Per això és important que el teu operador tingui contracte amb els millors operadors de tràfic del món. Al mercat espanyol, només Fibracat té contracte amb els sis millors del món.
  4. Alerta amb la permanència. Les ofertes amaguen darrere acords de permanència amb penalitzacions importants. És millor saber que sempre pagaràs el mateix, des del principi, però que podràs marxar quan vulguis. La democratització digital ha de garantir la llibertat d’elecció sempre, sense excepció.
  5. El fix no costa res. Moltes companyies fan ofertes estratosfèriques de fibra i, a la lletra petita, hi fan constar tarifa mensual de telèfon fix. El telèfon fix no costa res, va lligat a la fibra òptica. És gratis, i les trucades nacionals han de ser il·limitades.
  6. Televisió: valora si el futbol et surt a compte. El futbol, i en menor mesura les motos i les sèries, són els aparadors de dos grans operadors del sector, però realment surt més a compte tenir un bon servei de fibra sense aquestes opcions “premium” i contractar plataformes independents de televisió que ofereixen el futbol, el motociclisme o una infinitat de sèries i pel·lícules a preus molt més competitius que contractant paquets complets de televisió amb l’operador d’Internet.
  7. Mòbil: arriba un punt que no calen més gigues. Mira quantes gigues consumeixes cada mes amb el mòbil i t’adonaràs que difícilment superes els 10 GB. Està molt bé que algú te n’ofereixi 20, o fins i tot 25. Significa el mateix que 40 o 50, exactament el mateix: il·limitat. Mai no hi arribaràs a menys que cada nit t’adormis mirant Netflix en 4G.
  8. El Roaming és més important del que sembla. Si no tens ben lligada la itinerància gratuïta de dades a la Unió Europea, les teves vacances poden ser una odissea: o pagues una fortuna o ni tan sols podràs moure’t amb GPS.
  9. És fonamental saber amb qui parles. No hi ha res com ser atès des de Catalunya i en la teva llengua (ja sigui català o castellà), com tampoc no té preu saber que estàs tractant amb una companyia de proximitat, que si convingués podries fer un cop de cotxe i apropar-te a parlar amb els seus responsables.
  10. Amb els teus diners també canvies el món. El teu granet de sorra també el poses quan decideixes què consumeixes, per a què pagues i a qui. En un mercat global amb gegants al capdavant dels sectors estratègics, val la pena confiar les teves comunicacions a una empresa que generi ocupació a prop de casa teva, que aposti pel teixit social del territori, que s’identifiqui amb els valors del lloc on vius. Cada dia és més difícil i, alhora, cada cop els ciutadans i les ciutadanes en tenim més consciència.

Davant del dubte, pensa en quan esculls sabates o tries vi per sopar. No pots anar amb xancletes a la neu, però tampoc amb xiruques a la platja. La mida justa és just el que necessites. I, en la teva recerca, refia’t de qui, com el millor sommelier, no et recomana el producte més car ni el més potent, sinó aquell que millor s’adapta a la teva forma de ser, de pensar i de viure.