14 de Febrer de 2020

Smartphone plegable: el mòbil que ve

Trencar amb el disseny establert en la telefonia mòbil, provar nous components com les pantalles OLED, noves aplicacions, novetat o una major comoditat. Aquestes són algunes de les raons que porten a la indústria de la telefonia mòbil a trobar un nou producte: l’smartphone plegable. El mercat dels telèfons plegables és encara molt jove, però ja comença a donar les seves primeres passes, anant de les propostes a les realitats. El primer va ser Samsung Galaxy Fold, seguit per d’altres com el Mate X (Huawei). Fa molt poc han sortit a la llum el Samsung Galaxy Z Flip i el Motorola Razr.

Capritx o tendència? De moment, es tracta de mòbils aptes per a poques butxaques, però d’altres marques ja estudien nous dissenys i, fins i tot, n’estan patentant. Les potencialitats de les pantalles OLED, així com la necessitat de reduir la mida del terminal sense perdre pantalla, porta a les marques a pensar que aquest tipus de mòbil serà el futur. Al seu torn, la carrera per aconseguir el millor smartphone plegable portarà als desenvolupadors a una competència atroç i intensa.

Tauleta de butxaca vs portabilitat

La tendència dels smartphone els últims anys ha estat la de produir terminals de grans pantalles, ja que la seva usabilitat és cada vegada més orientada al món audiovisual. Així doncs, els dos vessants que la indústria de l’smartphone plegable han explotat és la de crear terminals en els que la pantalla pot arribar a ser flexible fins a esdevenir una tauleta, o permetre que la pantalla pugui doblegar-se per convertir-se en una eina més còmoda per a transportar, sense renunciar a una gran pantalla.

Pantalles OLED, responsables

Per aconseguir que aquests terminals puguin doblegar-se i tornar-se flexibles, necessiten d’una eina indispensable: les pantalles OLED. En els últims anys, ha evolucionat a passos de gegant i estan molt a prop d’acabar amb les pantalles LCD (com aquestes van fer, en el seu moment, amb les pantalles de plasma). La tecnologia OLED permet que la pantalla d’un smartphone plegable sigui més prima i, per la seva estructura, pugui donar-se-li característiques de curvatura i flexibilitat.

A més, la qualitat de les pantalles OLED ofereix un acabat molt cridaner, tant en fotografia com en vídeo. La brillantor i el contrast de la tecnologia OLED supera en qualitat a les pantalles LCD. A nivell de disseny, els panels OLED permet als fabricants aconseguir tot el frontal de pantalla, sense necessitat de marcs, amb telèfons més lleugers i prims.

Però, no es trencarà?

Resistència i robustesa són els principals esculls a superar per part de la indústria de l’smartphone plegable. Al ser una pantalla fina que ha de ser doblegada i desdoblada diversos cops, fa la sensació que pot trencar-se ràpidament. Segons Samsung, el seu Z Flip està dissenyat per aguantar uns 200.000 plecs. La brutícia, un dels principals problemes per a la correcta durada de les frontisses, és un problema que es veuria solucionat amb un escut de fibres. Les proves realitzades per diferents mitjans especialitzats a aquest terminal i al Motorola Razr indiquen que s’ha millorat bastant en aquest apartat, oferint una imatge més robusta i sòlida.

Sobre aquells que es preguntin si la pantalla patirà alguna protuberància o bony a la zona del plec, la resposta és sí, però amb matisos. Evidentment, es pot sentir algun petit realç, però amb prou feines perceptible i no afectaria la qualitat de la imatge. Així mateix, en ser un mercat emergent, encara hi ha algunes preguntes que s’aniran contestant amb el pas el temps: trobaran les app una correcta compatibilitat amb doble pantalla? Seran realment útils aquests terminals? Aporten valor afegit real? De mica en mica anirem responent a aquestes incògnites i segur que descobrirem noves eines i funcionalitats.