17 de Març de 2020

Curiositats sobre els smartphones que probablement no sabies

Què faríem sense el nostre smartphone? Buscar informació a internet, arribar a algun lloc, contactar amb algú, traduir un text o fer una fotografia són algunes de les funcionalitats que l’han convertit en un estri essencial en el nostre dia a dia. I darrere d’aquests aparells, s’amaguen algunes curiositats que repassem:

150 consultes al dia?

Segons diferents estudis, 1 de cada 2 persones passa més de 2 hores al dia connectada per oci; 1 de cada 3 persones mira el mòbil més de 100 vegades al dia; i els menors de 25 arriben a les 150 vegades (1 cop cada 7 minuts). Quants cops el mires tu? Segurament, amb la situació actual, moltes vegades més. A Fibracat tenim tarifes que s’adapten al teu ús, tant de dades com de trucades.

Des de Fibracat, això si, recomanem fer un ús responsable del telèfon per no desenvolupar nomofòbia: por o ansietat a estar sense el telèfon mòbil. Per no parlar del ‘ringxiety’, la sensació de creure que vibra el telèfon, o el ‘phubbing’, que descriu la conducta d’aquella persona que s’aïlla del que té al voltant per mirar el seu smartphone.

La primera trucada, entre rivals

L’any 1973 es va produir la primera trucada des d’un telèfon mòbil, per part de Martin Cooper, enginyer de Motorola. Una trucada, segons explica la història, feta al seu màxim competidor, Joel Eger, enginyer d’AT&T, per deixar-li clar qui havia estat el triomfador. Martin Cooper és, per a molts, el pare de la telefonia mòbil. Avui dia, les trucades a través de mòbil són del més habituals, i amb una tarifa com la Muriel de Fibracat, les tens il·limitades.

Llançament de mòbils, fins a l’espai

Costa de creure però és cert: es va llançar un telèfon mòbil a l’espai. El projecte va ser liderat per investigadors de la Universitat de Surrey (Regne Unit) amb l’objectiu de comprovar si el terminal era capaç de comandar satèl·lits, mitjançant diverses aplicacions instal·lades. I també era una oportunitat per comprovar la resistència dels seus components en condicions de buit i intentar demostrar aquella teoria de la pel·lícula Alien on s’afirmava que “a l’espai ningú pot sentir els teus crits”. Per ara, el roaming de Fibracat no serveix per viatjar a l’espai però si per navegar per la Unió Europea com si fossis a casa.

Un rei nòrdic i Blade Runner, inspiradors

Saps d’on venen el Bluetooth i el sistema Android? El primer procedeix del rei danès Harald Blâtand, traduït com Harald Bluetooth. Un personatge amb pes històric, conegut per unificar a les tribus daneses, noruegues i sueques i convertir-les al cristianisme. El nom va ser proposat per Jim Kardach, que va desenvolupar un sistema unificant la comunicació sense fils. A més, el logotip de Bluetooth combina les runes Hagall i Berkana, inicials d’Harald Blâtand.

Pel que fer a la denominació Android, s’acostuma a associar al sobrenom de Andy Rubin (un dels cofundadors). Però també existeix la teoria que el nom d’Android, així com Nexus One (producte de Google), provenen de la novel·la “Somien els androides amb ovelles elèctriques?”, de Philip K.Dick, adaptada al cinema com Blade Runner.

A Fibracat apostem per noms nostrats: per això hem batejat les nostres tarifes amb noms de pila de dones revolucionàries (escriptores, activistes, il·lustradores…), que en la majoria dels casos van lluitar per mantenir viva la llengua i la cultura catalanes.