27 de Març de 2020

Tecnologia per lluitar contra el Covid-19

Són moments difícils, ho sabem. Però, com tot a la vida, sempre hi ha un costat positiu. I aquesta vegada no n’és una excepció. Menys contaminació, temps per valorar el que realment importa i la solidaritat que estem vivint aquests dies són alguns d’aquests exemples positius. Però ens volem aturar en un que no només ajuda a prevenir i protegir la població, sinó que s’utilitza per acabar amb el virus: la tecnologia.

Intel·ligència artificial per aturar el Covid-19

La trobem a tot arreu i és una gran aliada a la lluita per acabar amb el virus: la intel·ligència artificial. L’Institut d’Investigació Dame Academy (Alibaba) ha creat un sistema diagnòstic orientat a la detecció dels casos de coronavirus a través de tomografies escanejades amb l’ordinador. I l’esforç conjunt de diferents empreses i startups, com Yitu Healthcare, ha permès desenvolupar un Sistema d’Evaluació Intel·ligent de la TC de tòrax.

DeepMind, la IA de Google, també treballa per fer front a la crisi. Mitjançant el free modelling (una tècnica d’aprenentatge) va llançar una predicció sobre l’estructura de proteïnes que conforma el virus, un descobriment que podria ser la base per a futurs estudis. I podríem trobar més exemples, com IBM i la seva tecnologia Clinical Development, amb IA de fonament, que ajuda a fer de manera accelerada els assajos clínics necessaris per provar medicaments que s’enfrontin al virus.

Robots, drons i superordinadors, també aliats

La capacitat dels superordinadors com Summit, d’IBM, permet l’equip d’investigadors del Laboratori Nacional d’Oak Ridge identificar i estudiar composicions de medicaments que podrien servir per trobar una cura. El problema és que, per fer-ho, necessiten fer créixer microorganismes i estudiar com reaccionen, un procés que sense la potència de Summit seria molt lent, ja que no podrien fer-se simulacions digitals.

A la Xina, els robots han tingut gran protagonisme en la lluita contra el COVID-19. Temi i Hyulim Robot van unir forces per crear un assistent que podia prendre la temperatura de qualsevol pacient i permetia fer videotrucades amb metges per fer diagnosi a distància. Peanut és un altre tipus de robot que s’ha utilitzat per portar el menjar als pacients i evitar contagis.

Els drons, per la seva banda, han estat una eina molt vàlida per dur a terme diverses tasques: des de polvoritzar zones afectades amb desinfectant i prendre la temperatura gràcies a les càmeres tèrmiques, a servir com a transport per a mostres mèdiques entre hospitals. A Madrid també s’ha fet de drons amb altaveus per alertar a la ciutadania que no havia de sortir de casa.

Un aprenentatge de gran valor

Aquests només són alguns exemples, però encara n’hi hauria més. Les impressions 3D estan ajudant a produir respiradors i altres recursos per a hospitals. La computació al núvol per agilitzar alguns processos o el desenvolupament de diverses apps de control són altres eines que la tecnologia està aportant per lluitar contra aquesta pandèmia. Estem algunes de les potencialitats que la tecnologia ens ofereix i com podem treure profit pel bé de la societat. Un aprenentatge que, quan tot hagi acabat, serà de gran valor.