22 de Maig de 2020

Videojocs en temps de coronavirus

No hi ha cap sector que no s’hagi vist afectat pel coronavirus. El món dels videojocs no n’és una excepció. Una indústria que no és indiferent a la realitat social i que ha entès com adaptar-se a la situació i aportar el seu granet de sorra per fer la quarantena més suportable. Les desenvolupadores, els estudis independents i les grans de la indústria han dut a terme diferents iniciatives, coneixedores de la seva importància a l’hora d’entretenir.

De fet, l’OMS, que en altres ocasions ha donat diferents tocs d’atenció respecte als possibles aspectes negatius de l’abús dels videojocs, va crear la campanya #PlayApartTogether per fomentar l’ús de les videoconsoles en confinament. Una manera de convidar a tots els gamers a quedar-se a casa per ajudar a evitar la propagació del virus.

Acabar amb el coronavirus, l’objectiu

La crisi de la COVID-19 ha servit d’inspiració perquè estudis independents creïn diferents jocs on l’objectiu és eliminar el coronavirus. Disponibles en plataformes com Google Play, són videojocs que toquen tots els gèneres, des de shooters en primera persona fins a jocs d’estratègia. Alguns dels més coneguts són Coronavirus Attack, Coronavirus Evolution o Be Coronavirus.

Però alguns jocs van néixer fa temps amb la idea real d’ajudar a exterminar el virus, com Foldit i EteRNA. El primer és semblant a un trencaclosques 3D basat en el plegament de proteïnes, molècules que segons com es pleguin (milers d’opcions) donen lloc a malalties o ajuda a curar-les. Des de l’inici del brot, hi ha un puzle on els jugadors poden dissenyar les molècules que podrien ajudar al tractament de la COVID-19. Amb una idea similar va néixer poc després EteRNA, on l’objectiu és dissenyar noves formes de plegar molècules d’ARN. Alguns resultats han estat realment sorprenents, on el pitjor disseny d’un humà era millor que el d’un ordinador, segons van admetre els mateixos experts.

Jocs gratis i en oferta de grans plataformes

Grans firmes de la indústria, editores i botigues digitals han volgut oferir gratuïtament alguns videojocs o han posat en marxa grans ofertes per tal de facilitar-hi l’accés a milers de jugadors. Warner, per exemple, regala fins al 22 de maig per als més petits de la casa el joc de la LEGO pel·lícula Ninjago. Altres, com Epic Games, han decidit oferir jocs com el conegut Grand Theft Auto V, mentre que Bethesda va permetre jugar a la versió multijugador del Fallout 76 fins al 18 de maig (per a PS4, Xbox One i PC). I la llista continua amb títols com Conan Exiles, Final Fantasy XIV, Too Human o Crackdown 1 i 2.

La resposta del sector ha fet que grans companyies tornin als seus nivells de cotització a la borsa que tenien al febrer. Però, tot i l’augment de vendes i usuaris (molts d’ells de jocs gratuïts de petits estudis), la indústria també troba algun front obert com el de la producció i desenvolupament de videojocs, ja que es fa difícil de fer mitjançant el teletreball per l’especialitat de software i equips necessaris. A més, també  s’ha de tenir en compte la cancel·lació dels esdeveniments com l’E3, ja que XBOX o Playstation tenien previst llançar les seves noves consoles de nova generació, amb afectacions que encara no es coneixen del tot.