8 de Març de 2021

Fibracat TV, el canal feminista de la TDT, no celebra el 8-M

Fibracat TV no commemorarà el 8-M amb una programació especial, un debat sobre el masclisme o tenyint el logo de lila durant uns dies. El nou canal de TDT en català, impulsat per l’operadora de telecomunicacions Fibracat, es limitarà a fer el que fa cada dia: emetre una programació on la dona i la tecnologia són eixos centrals. Des del seu naixement, l’1 de juny de 2020, Fibracat TV ha visibilitat més de 130 dones:

✓ Més de 35 dones líders en els seus sectors però, sovint, poc reconegudes

L’espai Connectades, el protagonitzen dones amb talent de diferents sectors (científiques, emprenedores, artistes, etc). Ja han respost al qüestionari de l’entrevistadora, un assistent de veu, la periodista Neus Tomàs; la vicepresidenta d’HP Guayente Sanmartin; la cineasta Isona Pasola; o la neuròlogoa Mercè Boada, entre altres. Dones Fidem presenta emprenedores premiades pels seus projectes.

✓ Més de 30 dones que han fet progressar el món però quasi ningú sap qui són

L’enginy (in)VISIBLE presenta dones que han fet progressar la humanitat però són autèntiques desconegudes per a la majoria. Entre altres, Temple Grandin, una dona autista i una etòloga que va transformar la ramaderia als EEUU, o Gertrude B.Elion, que va descobrir nous tractaments per a la leucèmia i la malària.

✓ 8 catalanes amb professions STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) fora de Catalunya

Stem arreu viatja pel món per visibilitzar dones que han fet estudis #STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) a universitats catalanes, i que desenvolupen la seva carrera a empreses i institucions dels 5 continents.

✓ 40 dones booktubers, dj’s, cantants, humoristes, etc

A Estat crític, aficionades a la lectura o als viatges fan les seves recomanacions en format ‘youtuber’. A Emergents, es presenten prometedors noms del món de la música a través dels seus videoclips. A Club Session, descobrim dj’s dones de tot el món, com Miss Monique, Blanca Ross, Korolova, Diana Moreno, Julie Blend, Noire o Sara Krin. A Mariola Mobile, la periodista Mariola Dinarès dona consells per treure tot el partit al nostre smartphone. I cada setmana a Feministic, l’humorista Ana Polo analitza en format monòleg els fenòmens masclistes a internet i a la vida en general.

Fibracat TV també emet documentals sobre talent femení, com el que estrenarà el dia 8 de març: ‘Dona i empresa. Caminant cap a la igualtat’, i que analitza dades preocupants com la bretxa salarial (23%) o la poca presència de les dones en càrrecs directius (35%). Elaborat per la FAGEM (Federació de gremis i associacions empresarials del Maresme) amb el suport de l’Institut Català de les Dones (ICD), el documental presenta bones pràctiques per impulsar el talent femení a l’empresa.

L’objectiu de Fibracat TV, tal com diu el seu manifest, és contribuir a la igualtat real i efectiva i crear referents de dones en tots els àmbits (també l’empresarial, el tecnològic o el científic). La falta de referents és, precisament, una de les principals causes que fan que les dones siguin minoria en un sector tan estratègic com les TIC.

Cal recordar que, segons un informe del Consell Audiovisual de Catalunya de 2019, el temps de paraula que ocupen les dones als informatius dels canals que emeten a Catalunya es mou entre el 26,4% i el 34,4%. Pel que fa a les entrevistes, els percentatges que obtenen les dones se situen entorn del 35%. Fibracat TV, des de la humilitat d’un canal acabat de néixer, reverteix aquestes xifres: el 80 % del temps d’emissió el protagonitzen dones.