16 d'Abril de 2021

Fibracat TV rep el reconeixement de l’IEC per visibilitzar referents femenins

Fibracat TV, el canal de TDT en català impulsat per l’operadora de telecomunicacions Fibracat, ha rebut el reconeixement de l’Institut d’Estudis Catalans per la seva tasca de visibilització del talent femení i empoderament de la dona. Es tracta d’una menció honorífica en el Premi Creu Casas de l’Institut d’Estudis Catalans. Dones per canviar el món. El guardó reconeix el treball liderat per una dona que hagi desenvolupat metodologies d’empoderament de les dones o d’ensenyament per a captar el talent femení especialment en els sectors de l’enginyeria, l’arquitectura, la informàtica, les telecomunicacions, etc.

En la mateixa categoria, ha estat guardonada la iniciativa Enginy-era, un projecte social que té com a objectiu fer arribar les disciplines STE(A)M (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Matemàtiques, etc) a nens i nenes trencant estereotips de gènere. En la categoria de dones que han destacat per la seva trajectòria en tasques de divulgació i aproximació de la tecnologia a l’alumnat femení el premi ha estat per a l’enginyera i emprenedora Alejandra Villanueva i la menció honorífica per a l’especialista en AI i Big Data Karina Gibert.

La presidenta de Fibracat TV i cofundadora de Fibracat, Meritxell Bautista, Premi Dona TIC 2020, ha celebrat el reconeixement com “una empenta molt important per al nostre projecte, innovador i únic, que posa tot un canal de televisió al servei de la igualtat i l’empoderament de la dona en tots els sectors”.

La directora de Fibracat TV, Maria Darnell, que el proper 23 d’abril recollirà el reconeixement, assegura que “és un honor que una institució d’enorme prestigi com l’Institut d’Estudis Catalans reconegui la tasca d’una televisió tan jove, nascuda fa menys d’un any, a favor d’un propòsit tan necessari com la reivindicació i visibilització dels referents femenins”.

L’objectiu de Fibracat TV, tal com diu el seu manifest fundacional, és contribuir a la igualtat real i efectiva i crear referents de dones en tots els àmbits (també l’empresarial, el tecnològic o el científic). Amb formats innovadors, que tenen semblances amb els continguts que consumim a xarxes, el canal combat la falta de referents femenins, que és, precisament, una de les principals causes que fan que les dones siguin minoria en sectors estratègics.

Més de 150 dones visibilitzades

Des del seu naixement, el juny de 2020, Fibracat TV ha visibilitzat més de 150 dones amb talent de sectors diversos i que poden ser referents inspiradors:

Dones que han fet progressar el món però quasi ningú sap qui són

  • L’enginy (in)VISIBLE presenta dones que han fet progressar la humanitat però són autèntiques desconegudes per a la majoria. Entre altres, Hedy Lamarr, inventora del wifi, Temple Grandin, etòloga que va transformar la ramaderia als EEUU, o Gertrude B.Elion, que va descobrir nous tractaments per a la leucèmia i la malària.

Dones líders en els seus sectors però, sovint, poc reconegudes

  • L’espai Connectades el protagonitzen dones amb talent de diferents sectors (científiques, emprenedores, artistes, etc). Ja han respost al qüestionari de l’entrevistadora, un assistent de veu, la periodista Neus Tomàs; la vicepresidenta d’HP Guayente Sanmartin; la cineasta Isona Pasola; o la neuròlogoa Mercè Boada, entre altres. Dones Fidem presenta emprenedores premiades pels seus projectes.

Catalanes amb professions STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques)

  • Stem arreu viatja pel món per visibilitzar dones que han fet estudis #STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) a universitats catalanes, i que desenvolupen la seva carrera a empreses i institucions dels 5 continents.

Dones booktubers, dj’s, cantants, humoristes, etc

  • A Estat crític, aficionades a la lectura o als viatges fan les seves recomanacions en format ‘youtuber’. A Emergents, es presenten prometedors noms del món de la música a través dels seus videoclips. A Club Session, descobrim dj’s dones de tot el món, com Miss Monique, Blanca Ross, Korolova, Diana Moreno, Julie Blend, Noire o Sara Krin. A Mariola Mobile, la periodista Mariola Dinarès dona consells per treure tot el partit al nostre smartphone. I cada setmana a Feministic, l’humorista Ana Polo analitza en format monòleg els fenòmens masclistes a internet i a la vida en general.