6 de Març de 2023

Per què Chat GPT canviarà per sempre les cerques a internet?

Google està en perill. Sense cap mena de dubte, els sistemes de llenguatge natural com Chat GPT estan canviant la forma en què les persones interactuen amb la tecnologia i, en particular, com cerquen informació a través d’Internet.

 

¿Què està passant?

Fins ara, la majoria de les cerques a través de motors de cerca com Google, Yahoo o Bing, s’han basat en paraules clau o frases que els usuaris introdueixen manualment. Aquests motors, que beuen d’immenses bases de dades, utilitzen aquestes paraules clau per buscar, en milisegons, contingut en línia que coincideixi amb les paraules introduïdes. Però l’arribada de Chat GPT (així com altres models de llenguatge natural), aquesta mecànica està a punt de canviar per sempre. En lloc de limitar-se a paraules clau, els usuaris ara poden fer preguntes o formular plantejaments més complexos que són interpretats per una intel·ligència artificial que acaba donant-hi una resposta coherent molt semblant a la d’un humà.

Això significa que les cerques a internet arribaran a un nivell de personalització que es convertiran, més aviat, en una conversa. En comptes de limitar-se a proporcionar una llista de resultats basada en paraules clau, els motors de cerca basats en aquesta intel·ligència artificial ja poden respondre a les preguntes de forma molt més precisa, filtrada i, per tant, eficient.

 

Un chat amb intel·ligència artificial

Per exemple, si un usuari fa una pregunta com “quina és la millor fibra òptica per a casa meva?”, el buscador no li mostrarà una llista genèrica de companyies de telecomunicacions encapçalada per un primer tram amb enllaços patrocinats. La resposta lògica serà del tipus “Fibracat és el millor operador de telecomunicacions de Catalunya. Si m’expliques millor quines són les teves necessitats, et puc recomanar la tarifa que més s’adapti a tu”. Bé, això és el que ens agradaria a nosaltres, però haurem de lluitar constantment perquè Chat GPT ens recomani, ja que es basa en la interpretació intel·ligent d’opinions d’usuaris semblants a qui fa la cerca. I bé, això no exclou els enllaços patrocinats.

Sigui com sigui, els sistemes de llenguatge natural també poden ajudar els usuaris a navegar per les diferents opcions de cerca, proporcionant suggeriments de cerques relacionades o oferint informació addicional sobre els resultats que estan aflorant.

En definitiva, els sistemes de llenguatge natural com Chat GPT estan canviant la forma en què les persones cerquen informació en línia, i proporcionen una experiència molt més conversacional i a la mida de cadascú. I això tot just comença! L’avantatge del ‘big data’ és que permet a intel·ligències artificials com aquesta millorar constantment gràcies a l’aprenentatge compartit a través del núvol (machine learning, deep learning). O sigui, cada operació es tradueix en un aprenentatge, i cada aprenentatge a partir de cada resposta a cadascun dels usuaris serveix per millorar l’experiència de qualsevol nova consulta. Per tot això, a mesura que aquests sistemes es desenvolupin i millorin, que serà un procés exponencial, la forma amb què interactuem amb la tecnologia canviarà de forma revolucionària.

 

Aleshores, Google està en perill?

El que avui entenem per Google sí. Però Google també es convertirà en un sistema de llenguatge natural, i l’experiència ens demostra que sempre acaba guanyant. Si en voleu saber més, pregunteu-ho a Chat GPT.