27 d'Abril de 2023

La prova d’alerta de Protecció Civil al mòbil: com sona i per a què serveix?

Què és l’alerta de Protecció Civil i per a què serveix?

Protecció Civil, juntament amb la Generalitat de Catalunya, han creat un sistema d’alerta d’emergències al mòbil per comprovar l’ús del sistema i testar-ne el correcte funcionament. Segons ha explicat la Direcció General de Protecció Civil i Emergències al seu web oficial, són proves per comprovar el funcionament del sistema ES-Alert, un protocol conegut també com el 112 invers.

Les alertes que avui, 27 d’abril, han arribat als mòbils la Catalunya central no són una novetat: el passat 12 d’abril ja es va fer una prova a les comarques de l’Ebre i el Tarragonès. 

 

Com sona la prova d’alerta?

L’avís d’alerta té unes característiques molt particulars perquè no es confongui amb cap altra notificació. Fins i tot pot resultar una mica estrident, ja que el que es pretén és captar immediatament l’atenció dels usuaris: t’arriba un xiulet al mòbil força alarmant, per això és bo saber de què es tracta i per a què serveix.

El missatge emet un so agut i molest, mostrant el text de l’advertiment al mateix temps. El so continuarà sonant i no s’aturarà fins que tu confirmis que l’has llegit.

 

Com funciona aquest sistema?

El sistema ES-Alert és un protocol que permet la transmissió d’alertes d’emergència a través de la xarxa de telefonia mòbil. No requereix cap classe d’aplicació instal·lada al telèfon, ja que les alertes són enviades per mitjà de la tecnologia Cell Broadcast, que utilitza la infraestructura d’antenes de telefonia mòbil per enviar els missatges.

Així, en cas de situacions crítiques, com terratrèmols, inundacions o incendis, els serveis d’emergència poden enviar alertes a tots els telèfons mòbils que són en una zona concreta i que estiguin connectats a una xarxa de telefonia mòbil.