5 de Maig de 2023

Què és el 6G? Descobreix tecnologia mòbil del futur que transformarà les nostres vides

Què és i què ens oferirà el 6G?  

El 6G, tal com indica el seu nom, serà la sisena generació de les xarxes mòbils. Així com el 5G va succeir al 4G, el 6G arribarà per substituir el 5G amb una velocitat mai vista abans. Tot i que encara no s’ha establert oficialment un estàndard per al 6G, s’espera que ofereixi unes velocitats molt superiors a les del 5G, amb més capacitat de la xarxa i una latència extremadament baixa.

 

Quan arribarà a casa nostra?

La tecnologia 6G encara es troba en les primeres etapes de recerca i desenvolupament, però s’espera que les primeres implementacions comercials estiguin disponibles a partir del 2030. Abans, passarem però per un estat intermedi conegut com a 5G+ o 5G avançat, que s’espera que arribi al mercat el 2024.

 

Quins avantatges tindrà el 6G per als usuaris, en comparació amb antics models?

  • Velocitats de dades ultraràpides: Amb el 6G, els usuaris podran experimentar unes velocitats de dades extremadament ràpides. De fet, s’espera que la velocitat màxima del 6G superi 1 terabyte per segon, cosa que permetria descarregar pel·lícules d’alta definició en pocs segons.
  • Capacitat d’una xarxa millorada: El 6G oferirà també una major capacitat de xarxa, la qual cosa significarà que més dispositius podran connectar-se simultàniament sense afectar la qualitat de la connexió.
  • Latència ultrabaixa: La latència és el temps que triga un dispositiu a enviar i rebre dades a través d’una xarxa. El 6G reduirà la latència a nivells extremadament baixos, cosa que millorarà l’experiència dels usuaris en aplicacions com els jocs en línia i les videoconferències.
  • Innovació tecnològica: El 6G permetrà la creació d’aplicacions i serveis que no ens imaginaríem pas. De fet, s’espera que la tecnologia permeti avenços en camps com ara la intel·ligència artificial, la robòtica i la realitat virtual i augmentada.
  • Major eficiència energètica: El 6G també es preveu que es dissenyi amb una major eficiència energètica, la qual cosa significaria que els dispositius mòbils podran consumir menys energia i tenir una major durada de la bateria.

 

Valdrà la pena el 6G?

El 6G serà, sens dubte, una millora significativa en la tecnologia de xarxes mòbils. Permetrà velocitats de dades ultraràpides, més capacitat de xarxa, una latència ultrabaixa i amb la capacitat d’habilitar noves aplicacions i serveis. Tot i que encara quedin diversos anys fins que la tecnologia estigui finalment disponible per als consumidors, el 6G tindrà el potencial de transformar la manera com interactuem amb els nostres dispositius mòbils i millorar significativament la nostra experiència en línia.