29 de Maig de 2019

FTTH I HFC, el duel de la fibra òptica

Si en l’últim post  fèiem una introducció a la fibra òptica i què és, avui farem referència a les classes que podem trobar al mercat actualment. La configuració d’aquesta tecnologia depèn de factors com el desplegament, el cablejat i altres aspectes. Basant-nos en això, podríem diferenciar els dos tipus principals del mercat espanyol: FTTH i HFC.

Molt bé, però aquestes sigles què signifiquen? Doncs FTTH vol dir Fiber To The Home, o, en català, la fibra fins a la llar. Per la seva banda, HFC és Hybrid Fiber Coaxial, que en català vindria a ser híbrid de fibra-coaxial. I la diferència principal entre les dues tecnologies resideix, bàsicament, en on arriba la fibra, la seva destinació. En el cas de FTTH (la que utilitza Fibracat), la fibra arriba directament a casa nostra, mentre que, amb HFC primer ha de passar per un nexe d’unió i després enllaçar amb el nostre domicili.

FTTH, a tota velocitat

Doncs ja està, ja coneixem les dues i la seva principal diferència. Però no, això no s’acaba aquí, és clar. La tecnologia FTTH (recordem, la que utilitza Fibracat) forma part de la FTTx, que, no us espanteu per veure més sigles, només és un terme genèric per a designar els accessos sobre la fibra òptica. O, dit d’una altra forma, parla del destí final on arriba la fibra. La lletra x la substituirem segons la configuració que utilitzem, oferint les següents opcions:

FTTH: com havíem dit, aquesta és Fiber To The Home, i arriba directament a casa.
FTTB: Fiber To The Building, una fibra que arriba a l’edifici i després es distribueix mitjançant cable de xarxa, per exemple.
FTTN: Fiber To The Node, una fibra que arriba a un node (una central de l’operador) i des d’allà s’enllaça amb el domicili de l’abonat.
FTTC: Fiber To The Cabinet (o Curb), és molt similar a l’anterior, però la fibra arriba més a prop de l’edifici.
FTTA: Fiber To The Antenna, una nova generació de tecnologia que porta la fibra fins a les antenes de telefonia per proporcionar accés d’alta velocitat.

HFC, l’alternativa

Ara que ja tenim una mica més clar un dels tipus, parlarem de l’altre. L’HFC és una tecnologia que utilitza dos tipus de cables diferents perquè el viatge de les dades té dos trams diferenciats. La primera part es realitza amb fibra òptica i arriba a un node, on després es distribuirà. Aquí és on comença el segon tram, que es fa amb un tipus de cable diferent. Normalment és un cable coaxial, tot i que també n’hi ha que han tret profit la instal·lació que hi havia prèviament.

Quina és millor?

Aquesta és la gran pregunta i, segurament, la raó per la qual llegeixes aquest article, a part que ara podràs semblar un expert en connexions d’internet. Les dues opcions tenen parts positives i negatives. Per una banda, l’opció FTTH, com la fibra òptica de Fibracat, utilitza llum i això ens assegura que no hi haurà interferències. A més, s’ha de tenir en compte que l’atenuació és molt baixa, així que la distància no és cap problema. I, per descomptat, s’ha de recordar que la connexió arriba de forma directa al client, sense passar per cap punt extern.

En el cas de les HFC, el fet d’utilitzar un segon tipus de cable fa que el senyal es pugui veure afectat per les interferències electromagnètiques. L’atenuació, a més, s’incrementa de forma proporcional a la longitud i la distància. També s’ha de tenir en compte que les connexions HFC necessiten més amplificadors i nodes per tal d’arribar a grans velocitats sense problema. En el cas de la fibra òptica (FTTH), aquest no serà un problema ni hi haurà saturacions de simetria.

Un altre factor a tenir en compte és el cost de la instal·lació. Les connexions HFC són més econòmiques d’implementar, fet que incrementa les possibilitats que arribin a llocs més remots. Encara que a poc a poc, aquesta tendència canvia i l’accés a la fibra òptica és cada vegada més gran.

Per tant, si el que busquem és una connexió més potent i segura, l’opció a escollir seria FTTH. Ofereix un servei millor, a més de sofrir menys problemes o pèrdues. Però això no significa que l’opció d’HFC sigui dolenta, ni molt menys. El problema resideix en el fet de que, a vegades, es tracta de fer passar la tecnologia d’HFC per FTTH, quan ja hem vist que no és el mateix.