17 de Gener de 2020

2020, l’any de la Internet de les coses?

Acabem de començar una nova dècada, un nou període en el que la tecnologia serà la principal protagonista. 5G, intel·ligència artificial i la internet de les coses seran els pilars fonamentals del nou paradigma que, a poc a poc, es presenta davant nostre. Koh Dong-Jin, president i conseller delegat de Samsung Electronics, va deixar clara la seva opinió quan va afirmar que la combinació de les noves tecnologies ho canviarà tot. Koh Dong-Jin es refereix a canvis de major impacte que els que hem vist durant la passada dècada, que no han estat pocs.

Les dades, segons diversos experts, ja apunten que el 2020 serà l’inici del canvi. Es preveu que la inversió global per al desenvolupament de la internet de les coses sigui d’un bilió d’euros, anant en augment any a any. Es calcula que prop de 50.000 milions d’objectes estaran connectats, des d’assistents a semàfors, des de frigorífics a raspalls de dents. S’obre un camí de recorregut gairebé infinit com la robòtica col·laborativa aplicada en l’àmbit quotidià.

Internet de les coses: una societat hiperconnectada

L’arribada de la internet de les coses es presenta com la propera gran evolució. Evidentment, aquestes innovacions tecnològiques implicaran diverses funcionalitats positives per a camps com la medicina o com a suport en missions de rescat. Com vam veure, el 5G serà la nova autopista per on circularan totes les nostres dades a velocitats no assolibles fins ara i permetran la connectivitat dels diferents objectes. Amb la internet de les coses podrem tenir una casa, per exemple, controlada a través del mòbil o donant ordres mitjançant la nostra veu, fins i tot, abans d’arribar-hi.

Amb aquest paradigma, també s’obren opcions de nous models de negoci i ingressos, així com la creació de nous llocs de treball que tot just comencem a conèixer. A més, l’eficiència operativa es veurà incrementada, amb una productivitat de la força laboral més gran, amb els dispositius ajudant a una presa de decisions millor. Com a resultat d’un treball més eficient, les experiències de client milloren gràcies a la inclusió de tecnologies com la intel·ligència artificial, chatbots, etc. És a dir, els avantatges i utilitats que tindrà l’accés a aquestes tecnologies és immensa.

I ultra vulnerable?

No obstant això, també hi ha un dubte: estaran segures les nostres dades? Actualment es tracta d’un tema sensible, ja que ningú vol que les seves dades personals puguin ser accessibles fàcilment a la xarxa. Més possibilitats de connexió ofereixen més opcions d’accés. Xavier Alamán, catedràtic de la Computació i Intel·ligència Artificial de la Universitat Autònoma de Madrid, va afirmar en un text d’El País que passarem a viure en una realitat mixta, anomenada realitat augmentada.

Això fa a referència al fet que, en un futur no molt llunyà, hi ha la possibilitat que caminem pel carrer d’una ciutat intel·ligent amb unes ulleres o algun dispositiu que ens puguin dir el nom d’aquesta persona amb la qual ens acabem de trobar. De manera ràpida i senzilla. “Com més tecnologia, més vulnerables som“, en paraules de David Barroso, expert en seguretat informàtica. Amb la internet de les coses, on tot està connectat, un accés no desitjat pot tenir connexió amb tot el que ens envolta, incloent-hi dades realment sensibles o el control de segons quins aparells, com pot ser un cotxe autòmat.

És aquí on elements com la ciberseguretat i la consciència tecnològica hauran de fer un pas al davant. Els primers, per trobar possibles bretxes i accessos, així com la manera d’evitar que hi hagi o apareguin. La segona, prenent consciència sobre la importància de la tecnologia en les nostres vides i tot el que involucra. Dosificar l’ús de la tecnologia és important, ja que cada vegada que la fem servir resolem problemes, però també vam crear nous i obrim nous canals pels quals podem ser vulnerables.