23 de Setembre de 2019

Què és una dona TIC?

A la imatge d’aquest post trobareu Ada Lovelace, coneguda com la primera programadora i, segurament, la primera “dona TIC”. Aquest terme, dona TIC, ha guanyat força en un moment en què l’empoderament femení i la posada en valor del paper de la dona en els àmbits tradicionalment dominats per homes és a l’ordre del dia. Però sabem realment què significa “dona TIC”? La definició estàndard seria aquesta: dona en el món professional, empresarial i acadèmic de l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Aquesta definició inclou professionals titulades en carreres STEM (ciències, tecnologies, enginyeries i matemàtiques), però també dones sense aquestes titulacions que desenvolupen la seva trajectòria en aquest àmbit, ja sigui com a emprenedores o bé com a educadores, divulgadores o comunicadores, entre d’altres.

I una dona TECH? Aquest concepte és diferent, però té molta relació amb les dones TIC. En aquest cas, parlem d’una dona que té estudis considerats tècnics, com informàtica, ciència o enginyeria. D’aquí podem extraure que les dones TIC no han de tenir aquests estudis tècnics i poden venir d’altres disciplines, però treballen i tenen a veure amb el sector de la tecnologia. Així doncs, una dona TECH serà també TIC; però no a l’inrevés.

Situació professional actual

Segons l’Estudi d’AMETIC, la presència de les dones TIC en el món laboral és del 37,4% a l’estat espanyol i d’un 30% a Catalunya. Una xifra que no varia des de fa ja massa temps. Altres estudis determinen que una nena, amb 3 anys, ja té al cap la consideració que camps com l’enginyeria són cosa d’homes. Aquest tipus de barreres inicials i culturals tenen el potencial d’incrementar la bretxa tecnològica existent.

Actualment ja existeixen moviments que promouen la presència de dones a carreres tècniques i llocs de treball en l’àmbit de les tecnologies de la informació i comunicació. Des de Fibracat, aquest és un tema essencial i bàsic per entendre el funcionament de l’empresa. Per aquesta raó, Fibracat col·labora i promou tota mena d’actes per fomentar l’aparició de les dones a carreres tècniques, així com la conscienciació de la necessitat de trencar estereotips i barreres socioculturals. Algunes accions que s’han desenvolupat han sigut amb la Societat Catalana de Tecnologia, l’UPC de Manresa i Barcelona o patrocinant esdeveniments com Ewoman.

A més, a Fibracat existeix una estricta política de salaris on homes i dones guanyen el mateix en la mateixa posició, a més de permetre una conciliació real de la vida familiar i professional. Així mateix, es treballa amb un llibre d’estil amb perspectives de gènere, així com diferents eines de protecció contra el sexisme.

Què aporta una dona TIC?

La presència de les dones a les TIC seria un pas important per trencar la visió de gènere que tenim actualment. A més, aquest increment ajudaria a la creació de noves trajectòries, a la posada en valor de les diferents maneres de veure el món, de dissenyar productes i, en definitiva, a donar visibilitat el treball de les dones dins d’aquest sector.

Diversos estudis, com els realitzats a la Comissió Europea, confirmen que les organitzacions amb una presència major de dones en posicions directives tenen un 35% més de rendiment capital i un 34% més de rendiment total per als seus accionistes, respecte a altres empreses amb la mateixa activitat i el volum de negoci. Fibracat té molt present el talent femení i tots els beneficis que pot aportar a una empresa, per això és l’única operadora mòbil que compta amb el 60% de les dones a l’equip directiu.

Models de referència per créixer

Segons diverses expertes com Carmen López Herranz (Global Head of Workplace Architecture & Technology BBVA), una de les millors maneres d’aconseguir un increment en la introducció de dones a les TIC és mitjançant models o referències femenines, ja que els exemples són molt importants com a eina motivadora. I això no vol dir que no existeixin, sinó que la societat encara no li dona la visibilitat necessària. Un exemple pot ser Fuencisla Clemares, que dirigeix la filial de Google a Espanya i Portugal.

Donar valor i nom a aquests models també és una oportunitat de donar visibilitat a la seva bona feina (al blog de Fibracat trobaràs diversos exemples històrics de dones com Hedy Lamarr o Ángela Ruiz que van tenir protagonisme a les TIC) i seria positiu per a la formulació de polítiques públiques, que comptarien amb una visió diferent, una ampliació de mires que permetria la ruptura de rols i estereotips encasellats en aquest sector.

Cap a on anem?

La societat avança per trencar les diferències de gènere en molts dels aspectes de la nostra vida diària. Encara queda molta feina a fer, però, amb la lluita de molta gent, s’ha aconseguit donar més visibilitat a aquest problema i a projectes que tracten de capgirar la situació. Grans empreses com Google o Intel cada cop tenen més present el talent femení i l’introdueixen als seus equips.

La tecnologia per si sola no exclou a les dones, és la societat i els seus estereotips els que impedeixen la seva completa introducció. Per això, des de Fibracat es lluita per tal d’aconseguir aquesta igualtat, que les dones puguin demostrar al seu talent a un sector com les TIC, que sempre ha sigut considerat terreny d’homes.