14 d'Octubre de 2020

Meritxell Bautista, cofundadora de Fibracat i presidenta de Fibracat TV, premi DonaTIC 2020

“Sento un gran respecte per aquest reconeixement que, des de Polítiques Digitals, es fa a les dones del sector, per fer-nos visibles”. Aquestes van ser les primeres paraules de Meritxell Bautista en rebre el guardó de la categoria empresarial dels Premis DonaTIC 2020 en l’acte que es va celebrar ahir, en motiu del Dia d’Ada Lovelace.

Meritxell Bautista és la cofundadora de Fibracat, conjuntament amb Josep Olivet, amb qui, l’any 2012, van establir l’objectiu de convertir l’operadora de telecomunicacions en líder del mercat a Catalunya. Meritxell Bautista també va impulsar, el passat mes de juny, Fibracat TV, del que n’és presidenta. És un canal de televisió en català amb la finalitat de traslladar els objectius corporatius de Fibracat: la tecnologia i l’empoderament de la dona.

Per a Meritxell Bautista, el guardó Dona TIC representa “un reconeixement a la feina feta i una oportunitat de visibilitat per continuar avançant en la defensa d’una societat digital igualitària”.

La cofundadora de Fibracat està convençuda que “donar visibilitat a les dones que treballem en aquest sector i posar en valor la nostra feina ajuda a crear referents, perquè les nenes creguin en les seves capacitats i tinguin les mateixes oportunitats per dedicar-se a una professió STEAM o al que elles vulguin”.

La trajectòria de Fibracat

Després de consolidar la zona de la Catalunya Central, Fibracat va iniciar un ambiciós pla d’expansió per convertir-se en l’operadora que està desplegant fibra òptica a totes les poblacions catalanes. Així doncs, Fibracat proveeix serveis de telecomunicacions (fibra, telefonia fixa, telefonia mòbil i televisió) tant a empreses com a particulars, sent un dels cinc operadors FULL del mercat espanyol i l’únic a Catalunya.

L’empresa catalana disposa de pròpies interconnexions, tant nacionals com internacionals i ofereix fibra òptica real FTTH, amb la latència més baixa del sector. Actualment, Fibracat està oferint 1.000 Mb/s de velocitat a clients particulars, autònoms o empreses, i fins a 100 Gb/s simètrics de fibra dedicada a organitzacions de qualsevol punt del país.

Amb un perfil clarament de direcció empresarial, comercial i de màrqueting, Meritxell Bautista professionalitza Fibracat –que va començar com una empresa familiar- i es responsabilitza de la negociació amb els grans operadors. Ella és també qui dirigeix la implantació de la marca, que avui dia té un gran reconeixement. Gràcies a la seva experiència prèvia a diferents multinacionals, ha projectat Fibracat a l’exterior, perquè pugui ser una companyia competitiva des del punt de vista comercial i empresarial.

L’empresa, a més, va néixer amb la vocació de reequilibrar el territori, conscient que la fibra òptica és la infraestructura essencial per al desenvolupament econòmic i social. Solidaritat, compromís amb el territori, amb les persones i amb les dones són alguns dels valors de Fibracat. Així ho avalen les diverses actuacions i iniciatives que porta a terme.

Compromís amb la igualtat d’oportunitats

Fibracat va néixer amb el ferm compromís d’assolir la igualtat d’oportunitats a un sector tan masculinitzat com el de les TIC. Per aquesta raó, des de l’empresa de telecomunicacions catalana ha apostat clarament pel talent femení i, al llarg dels anys, ha construït un equip humà on les dones són majoria. Fibracat és l’única companyia de telecomunicacions de l’estat espanyol en què els principals llocs de decisió els ocupen les dones, amb un 60% de dones en el seu equip directiu. A més, també es treballa amb un llibre d’estil amb perspectives de gènere, així com en diferents eines com a protecció contra el sexisme.

Amb l’objectiu de la igualtat i l’empoderament femení, Fibracat ha volgut participar i ser membre actiu de totes aquelles propostes que tenen l’ambició d’aconseguir aquesta fita social. Així doncs, Fibracat ha desenvolupat diverses accions amb la Societat Catalana de Tecnologia i l’UPC Manresa i Barcelona per oferir opcions laborals i de pràctiques a noies enginyeres. Fibracat creu en el conjunt de potencialitats i capacitat de totes les persones i, per això, vol capgirar les xifres que indiquen que les empreses TIC estan ocupades, molt majoritàriament per homes.

Igualtat social

Fibracat col·labora, des de fa anys, en promoure la igualtat social, perquè la connectivitat sigui sinònim de superació de la bretxa digital. En el seu vessant social, Fibracat col·labora en el projecte Invulnerables de sor Lucia Caram, facilitant connexió al Banc d’aliments, instal·lant fibra òptica a domicilis on viuen refugiats i prestant servei gratuït a més de 150 famílies en situació de risc d’exclusió social. Durant el confinament del COVID-19, Fibracat va donar connexió a Internet a famílies en situació precària per facilitat els infants la continuïtat del curs escolar de forma virtual, a petició del programa Invulnerables. També es va sumar a la iniciativa TelecomuniCAT, de la Societat Catalana de Tecnologia, d’acompanyament telemàtic dels pacients de coronavirus.