8 d'Octubre de 2019

Qui era Ada Lovelace?

Com ja sabreu, a Fibracat fa molt de temps que volem recordar i donar valor a dones que van tenir un pes rellevant a les TIC. Dones que, amb les seves accions, van obrir portes i van trencar barreres, demostrant a tothom que el talent no entén de sexes. Exemples com Hedy Lamarr, Ángela Ruiz Robles o Grace Hopper han estat importants a la història i referents per a altres, per fer veure que quan s’uneixen esforç, treball i passió, no hi ha barreres que no es puguin tirar a terra.

Però sempre hi ha una pionera, alguna dona que va començar a pensar i a actuar d’una manera diferent. I, per tancar aquest bloc de dones TIC, parlarem de la que és considerada la primera programadora de la història: Ada Lovelace. Ja vam fer menció de qui era en aquest post sobre Dones TIC, però avui voldríem explicar una mica millor la seva història.

Ada Lovelace: filla de matemàtica i poeta

Augusta Ada Byron va néixer a Anglaterra l’any 1815. Era filla d’Anne Isabella Millbanke i del reconegut poeta George Byron (Lord Byron). De poc li va servir el seu parentesc, ja que no va conèixer mai al seu pare (després deixaria el cognom Byron). La seva mare, matemàtica, la va ajudar a formar-se en lògica i ciència mitjançant una estricta educació, però en camps on va demostrar un talent innat.

La seva elevada posició social li va permetre introduir-se en àmbits cultivats i conèixer personalitats com Charles Dickens, Michael Faraday i, molt important, Mary Somerville, coneguda per molts com la reina de les ciències del segle XIX, que va passar a ser la seva amiga, tutora i referent. Ada Lovelace va aprofitar aquestes amistats per continuar la seva formació, com un repte intel·lectual.

Segons s’ha documentat, gràcies a un sopar al qual va assistir amb Mary Somerville, Ada Lovelace va conèixer una persona també clau per al seu desenvolupament intel·lectual: Charles Babbage. Es van fer amics ràpidament, ja que ambdós compartien passió per la mecànica. En aquell moment, Babbage era conegut per estar immers en el desenvolupament de la seva màquina diferencial.

Ada Lovelace i la primera feina de programació

El matemàtic Charles Babbage treballava sota una premissa: “Què passaria si un motor de càlcul no només pogués preveure sinó actuar tenint en compte aquesta predicció?”. Aquesta idea i tots els complements amb els quals comptava aquesta màquina entusiasmaven Ada Lovelace i la seva ment analítica. Tot i que es van conèixer abans, la seva col·laboració amb Babbage va començar el 1841.

El científic italià Luigi Federico Menabrea va analitzar i descriure la màquina de Babbage en un article que va escriure en francès. L’article va ser un èxit i una revista anglesa va demanar fer-ne un: Babbage va acceptar i va deixar que el fes Ada Lovelace, que li ho va demanar. El seu objectiu era donar a conèixer el treball del seu amic i, alhora, fer el seu propi article amb les seves idees.

Així, va escriure un treball anomenat Notes, on feia el seu propi estudi de la màquina, analitzant amb un llenguatge molt tècnic com funcionaria aquesta màquina, amb observacions teòriques, diferenciant dades i processament. Ada Lovelace va ser capaç de donar una sèrie d’instruccions per al seu ús, amb un algoritme que calculava els nombres de Bernoulli. Resumint, va ser capaç de programar com hauria de funcionar mitjançant l’algoritme, amb el que ella anomenava ciència d’operacions. Lovelace concebia aquest invent com una màquina capaç de processar fórmules matemàtiques, fer càlculs i donar resultats algebraics amb notació literal.

Història i llegat d’Ada Lovelace

L’article es va publicar amb el nom de “Sketch of the analytical engine invented by Charles Babbage” i el va signar amb les inicials A.A.L. La seva condició de dona podia perjudicar la seva feina i, de fet, molts no la van prendre seriosament. Fins i tot, avui dia, encara hi ha qui dubta de la seva aportació i només la considera una transcriptora del treball de Babbage. Sigui com sigui, mentre altres afirmen que la seva contribució va ser clau per al desenvolupament de la programació, també és evident que va ser la primera a veure totes les potencialitats que tenia aquella màquina.

I per què Lovelace? Durant la seva vida personal es va casar amb Lord King. Durant el seu matrimoni (van tenir tres fills), la família va pujar d’estament social, ja que William (Lord King) es va convertir en comte de Lovelace. Des de llavors, sempre va signar amb el nom d’Ada Lovelace i així va passar a la història.

Malauradament, la poca innovació mèdica de l’època no va ser capaç d’ajudar-la quan va tenir una malaltia que la va tenir prostrada al llit força temps. Va acabar morint amb només 36 anys però va ser capaç de començar a marcar el camí per aquelles dones que volien trencar barreres i no conformar-se amb un paper familiar. En una època ben difícil, Ada Lovelace va ser capaç de continuar formant-se (tot i que professors com Augustus de Morgan no ho veien bé) i fer la seva contribució al que a ella més li agradava per acabar convertint-se en la primera programadora.